Cukety jsou téměř všude, kam se podíváme, a není se čemu divit, protože právě teď nastalo jejich období. Inspirujte se recepty z cuket, o nichž jste možná ani nevěděli.
Proč je cuketa tolik přínosná pro naše tělo?
Není žádným tajemstvím, že cuketa patří mezi nejzdravější druh zeleniny. Obsahuje totiž tolik důležitý provitamín A, který je důležitý pro zdraví organismu. Kromě toho cuketa také obsahuje spoustu vlákniny, minerály jako jsou hořčík, vápník, železo, draslík, vitamín B, C. Cuketa je také velkým zdrojem vody, což je skvělé pro hydrataci organismu a při jeho detoxikaci.
Rychlá cuketová omáčka na těstoviny
Budete potřebovat:
- 5 kg cuket,
- 2 kg rajčat,
- 2 kg cibule,
- 5–7 stroužků česneku (v závislosti na tom, jak moc česnek máte rádi),
- 4 polévkové lžíce másla,
- 5 polévkové lžíce octa,
- 5 polévkových lžic cukru,
- nové koření, kuličky pepře, bobkový list, sůl.
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si připravte zavařovací sklenice (asi 5-6 sklenic), pořádně je vymyjte a nechte vyschnout.
- Cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte, cuketu omyjte (nezbavujte se její svrchní zelené slupky, ta obsahuje nejvíce vitamínů) a spolu s rajčaty nakrájejte na malé kostky.
- V hrnci si rozehřejte máslo a zasypte ho nakrájenou cibulí, kterou restujte asi 8 minut.
- Poté k ní přidejte nakrájenou cuketu a rajčata, přisypte koření a sůl dle chuti. Zelenina pustí svou vlastní šťávu, ve které ji duste asi hodinu a půl.
- Jakmile je zelenina naprosto měkká, vyndejte z ní veškeré koření a tyčovým mixérem ji rozmixujte do hladké kaše. Nakonec do této zeleninové směsi přidejte cukr a ocet – opět záleží na vaší chuti.
- Na řadu přichází zavařovací sklenice, do nichž horkou omáčku opatrně vlijte. Zavíčkujte a otočte víčkem dolů, můžete je pro jistotu také zavařit v zavařovacím hrnci.
- Omáčku podávejte s těstovinami, doplnit ji můžete o kuřecí maso. Nakonec vše zasypte nastrouhaným parmazánem.
Cuketové tyčinky
Budete potřebovat:
- 150 g cukety,
- 100 g tvrdého sýru,
- 200 g hladké mouky,
- ½ balíčku prášku do pečiva,
- 6 stroužků česneku,
- 100 g másla,
- 2 vajíčka,
- nať z petrželky, sůl, pepř, sezamová semínka.
Postup přípravy:
- Než se pustíte do přípravy cuketových tyčinek, rozehřejte si troubu na 200 stupňů.
- Cuketu omyjte a nastrouhejte na struhadle (na té jemnější části), jakmile budete s hotovi, nastrouhejte také tvrdý sýr.
- Mouku s kypřícím práškem prosejte, přidejte sůl, nastrouhanou cuketu, sýr, jedno vajíčko, nadrobno nasekanou nať z petrželky a pepř – pozor, ať to s ním nepřeženete.
- Pořádně směs promíchejte a na půl hodinky dejte hotové těsto odležet do lednice.
- Jakmile je těsto připravené, rozválejte ho do pravidelného obdélníkového tvaru a nakrájejte na úhledné tyčinky.
- Rozšlehaným vajíčkem je potřete, ozdobte sezamovým semínkem a vložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte asi 20 minut na 200 stupňů – hotové tyčinky mají zlatavou barvu.
Cuketové brownies
Kdo by nemiloval čokoládové brownies? Upečte si ho i ze zdravé cukety.
Budete potřebovat:
- 170 g cukety,
- 150 g hladké mouky,
- 110 g krupicového cukru,
- 50 g holandského kakaa,
- půl balíčku prášku do pečiva,
- 150 g Nutelly,
- 60 ml mléka,
- špetku soli.
Postup přípravy:
- Cukety omyjte a na jemné straně struhadla nastrouhejte.
- Mouku, cukr, kakao, kypřící prášek, sůl promíchejte a následně přidejte nastrouhanou cuketu (z cukety se snažte vytlačit veškerou vodu), Nutellu a mléko a pořádně vymíchejte.
- Do předem připraveného plechu vyloženého pečicím papírem nalijte hotové těsto a pečte asi 40 minut na 180 stupňů.
- Doporučujeme hotové brownies podávat s rozvarem z jahod a vanilkovou zmrzlinou.
Který recept vyzkoušíte jako první?
Zdroj foto: freepik.com