Hroznové víno už se dávno nepěstuje pouze na svazích vinohradů. Pěstování v domácích podmínkách je stále populárnější, ovšem je nutné pamatovat na to, že tento způsob pěstování má svá velká specifika.
To však neznamená, že by vám nemohla doma vyrůst velká úroda, při jejíž sklizni budete určitě přemýšlet, jak velké množství hroznů zpracovat. Většinu chutných kuliček asi sníte večer u televize, avšak zbytek úrody by byla škoda vyhazovat.
Sterilovaná hroznová šťáva
Do zpracování vinných hroznů byste se měli pustit neprodleně po jejich sklizení, protože velké šťavnaté hrozny nemají rády dlouhé skladování. Ideální cestou je příprava sterilované hroznové šťávy, která je nejenom velmi chutná, ale také zdravá. Úplně nejlepší je pochopitelně čerstvá šťáva odstraňující problémy s krví.
- Očištěné hrozny vařte na mírném ohni asi 60 minut.
- Šťávu následně sceďte a přidejte odpovídající množství cukru.
- V jednom litru by se mělo nacházet asi kilo cukru a 15 g kyseliny citrónové.
- Takto připravenou šťávu znovu převařte – a můžete ji zavařovat.
Hroznové víno – džem
Pokud milujete poctivé domácí marmelády, můžete si ji připravit i z vinných hroznů.
- Připravte si přibližně kilo hroznů, půl kila cukru a šťávu z poloviny citrónu.
- Hrozny dejte do hrnce a vařte je na mírném ohni asi 15 minut, přičemž průběžně odstraňujte tvořenou pěnu.
- Následně směs sceďte, minimálně dvakrát propasírujte a přidejte cukr s citrónovou šťávou a vařte tak dlouho, dokud nebude směs dostatečně hustá.
- Poté stačí její nalití do sklenic, zavaření a otočení dnem vzhůru.
Hroznový kompot
Jestliže byste si chtěli vinných hroznů užívat i přes zimu, není nic jednoduššího, než je zavařit do kompotu.
- Opět si připravte očištěné bobule hroznů a nálev tvořený jedním litrem vody a přibližně 30 dkg cukru.
- Jednotlivé hrozny jemně poskládejte do zavařovacích sklenic, zalijte nálevem a sterilizujte přibližně 20 minut při teplotě 80 °C.
- Dejte si ovšem pozor, aby teplota v hrnci nepřesáhla 90 °C, neboť při této teplotě hrozny popraskají.
Urodilo-li se vám letos větší množství hroznů, než kolik zvládnete sníst, zkuste si doma vytvořit vynikající šťávu, džem nebo dokonce kompot. Nemusíte se ničeho bát, protože na tom není nic těžkého.
Zdroj foto: www.pixabay.com