Pokud můžeme minimalistům něco závidět, tak jednoznačně jejich kuchyňskou linku. Jak docílit toho, aby i ta vaše byla dokonale čistá a neustále prázdná? Toto na ni přestaňte odkládat.
Toustovače, mixéry a další spotřebiče patří do skříně
Používáte toustovače a mixéry každý den a přijde vám praktické, mít je neustále po ruce? Pokud chcete mít prostor na kuchyňské lince skutečně prázdný, schovejte tyto často používané kuchyňské spotřebiče do skříně. Minimalisté do kuchyňských skříněk schovávají i spotřebiče, které používají na denní bázi, protože zkrátka a dobře mají rádi volný prostor.
Stojan na nože
Zdá se vám kuchyňská linka jako skvělé místo pro stojany na nože? Sice je díky tomu máte vždy po ruce, ale opět se jedná o další předmět, jenž vám zbytečně zabírá místo na kuchyňské lince. Řešení? Místo bloku na nože si nad linku namontujte magnetickou lištu, případně nože vyskládejte do volného šuplíku.
Oleje a octy
Nachází se na vaší kuchyňské lince také nádoby s olejem a octem? V prvé řadě vám na lince zabírají místo. Zadruhé se místo pod olejem může snadno umastit a v neposlední řadě není vhodné skladovat olej a ocet na světle. Mnohem vhodnější je schovat je do skříně, kde je tma a chlad. Prodloužíte tím jejich životnost a uděláte si místo na kuchyňské lince.
Pozor na dekorace
Váza s čerstvými květinami nebo květináč s orchidejí umístěný na kuchyňské lince vypadá báječně, ale málokdy dekorace na kuchyňské lince skončí u jedné. Právě velké množství dekoraci na lince je rušivé a vypadá chaoticky. Snažte se držet kuchyňskou linku prázdnou a hlídejte, aby dekorace skutečně skončily u jedné položky.
Hrníčky, skleničky a další nádobí
Mít hrníčky a skleničky připravené na kuchyňské lince vám sice ušetří práci s otvíráním skříněk, ale je to skutečně nezbytné? Zbytečně se tím připravujete o volné místo na lince a vaše kuchyň kvůli tomu vypadá chaoticky a přeplněně. Vyvarujte se proto pokládání čistého nádobí na linku a nekompromisně ho ukládejte do skříněk, kam patří.
Mísa s ovocem
Nachází se na vaší kuchyňské lince také mísa s čerstvým ovocem? Je pouze otázkou času, než začnete na linku odkládat i další položky. Pokud se své mísy nechcete zbavit nadobro, poohlédněte se alespoň po nějaké, kterou můžete zavěsit. Tak docílíte volného prostoru na lince a ovoce budete mít stále na očích.
Chlebník
Kromě mísy s ovocem si mnoho lidí nechává na lince také chlebník. Chlebníky jsou sice často hezky zdobené a podtrhují vzhled kuchyně, ale je skutečně nezbytné mít je na lince? Ať už je vaše nádoba na chleba sebehezčí, zvažte její přemístění do šuplíku nebo do skříně.
Letáky, dopisy a další zbytečnosti
Velkým nešvarem je používání kuchyňské linky, jídelního stolu a kuchyňského ostrůvku jako odkládacího prostoru. Letáky, dopisy a další zbytečnosti na ně rozhodně nepatří. Jídelní stůl by měl sloužit pouze k stolování, kuchyňská linka k přípravě pokrmů a kuchyňský ostrůvek vypadá nejlépe prázdný, případně ozdobený vázou s čerstvou kyticí. Uvědomte si, že čím více zbytečností na tyto povrchy odkládáte, tím více práce máte s úklidem. Nebylo by snazší pro letáky, dopisy, klíče, mince a další zbytečnosti najít nějaké vhodné místo například v předsíni?
Nenoste si do kuchyně zbytečné věci a už vůbec nepoužívejte kuchyňskou linku jako odkladiště věcí. Volná kuchyňská linka vypadá esteticky a je vždy připravena k přípravě pokrmů. Využívejte šuplíky a skříně v kuchyni na maximum a snažte se na lince udržovat pořádek. Uvidíte, že díky tomuto doporučení bude vaše kuchyň působit uklizeným dojmem. Probuďte v sobě minimalistu a pusťte se do práce.
Zdroj textu: www.realsimple.com, www.homesandgardens.com
Zdroj foto: www.freepik.com