Uzení je dnešním fenoménem, který zdatně sekunduje grilování. A pokrmy uzením připravené nabízí jiné chutě než ty grilované a pečené. Maso protkává akcent kouře, sýr dostane ještě výraznější chuť a zeleninu po použití nebude potřebovat dochutit kořením. Chcete to také zkusit? Dnes se nabízí přístroje, s nimiž je to hračka.
Proč je domácí využití lepší?
Můžeme rovnou vycházet z logiky. Pomalu připravované pokrmy mají vždy lepší chuť. Silnou a šťavnatou, protože pomalým procesem se z jídel vytáhne to nejlepší, chutě se krásně rozlinou. Však jistě víte, že táhlému vývaru se nevyrovná čtvrthodinové povaření kostky bujónu. A to samé platí i pro proces uzení. Kouř navíc dodává jídlům specifickou chuť. Toto funguje u mas, a poté právě jejich nevšední chuť přiměla kuchaře vyzkoušet udit sýry, zeleninu a další jídla. Co přinese domácí udírna vám? Devíza je jednoznačná. Uzeniny si samozřejmě můžete koupit i v obchodě, ale mnoho toho nevíte o kvalitě, původu a zpracování. Jen si vezměte, kolikrát se zmiňuje, jak je chuť uzenin šizena. Kolik je tam dochucovadel a kolik masa? Je pak lepší, když si uzeniny vyrobíte doma sami a budete znát složení masa do poslední špetky koření.
Jak se vybírá udírna?
Udíren existuje mnoho druhů. Záleží na tom, kde a jak chcete pokrmy zpracovávat. Pořádáte party? Pak se vám hodí zahradní udírna. Nechcete mít s uzením moc starostí? Vás uspokojí elektrická udírna. Hledáte intuitivní přístroj, který v podstatě vše udělá za vás? Nabízí se digitální udírna. Tradiční chuti uzeného docílíte i v moderní elektrické udírně. Například švestka dodá sladkost, buk nebo olše jsou kořeněnější. A i štěpky ovlivní chuť masa, protože jejich vůně prostupuje masem delší dobu. Výběr udíren i jejich příslušenství je zkrátka veliký, a pokud je máte jen pro svoji potřebu, můžete si pořídit přístroj, který je skladný a nezabere moc místa. A i přesto dokáže zpracovat mnoho kilogramů masa.
Zdroj obrázku: Pixabay