Pohanka obecně spadá do kategorie zdravé výživy. Pro mnohé má ale ne úplně dokonalou chuť a tak jí mnozí lidé raději vynechávají. Je to hlavně proto, že ji do jídelníčku zařadí jenom jako přílohu, kdy ji uvaří a servírují. Nejde ale o možnost jediné přípravy. Jak připravit pohanku, aby chutnala? Toto jsou naše osvědčené tipy.
Připravte si rizoto
Máte rádi rizoto? Pokud ano, není nutné na jeho přípravu používat nutně jenom rýži. Je to sice klasika, ale nutno dodat, že ji lze i něčím nahradit. A to konkrétně pohankou. Postup je během přípravy velmi jednoduchý, jelikož v podstatě jde jenom o to, že místo rýže použijete pohanku. Další suroviny již mohou být v podstatě klasické a tak lze použít:
- Různé druhy masa
- Zeleninu
- Sýr
Zkuste také placky
Pokud vám nechutná klasická pohanka, zkuste alternativu v podobě placek. Jak na to? Inspirujte se u jednoho z klasických jídel, kterým jsou bramboráky. Použijete zde dokonce i stejný základ. Jediný rozdíl bude v tom, že dáte méně brambor a ty doplníte právě vařenou pohankou. A můžete začít. Samozřejmě mluvíme o zdravém jídle a tak pohankové placky nebudou patřit na pánev s olejem, ale do trouby. Upečte je do zlatova a můžete je podávat třeba se zeleninovým salátem. A to jak teplé, tak i studené. Přesvědčte se o tom, že toto jídlo si zcela určitě zamilujete a budete ho chtít stále.
Víte, že existuje pohanková mouka?
Pečivo je nedílnou součástí našich jídelníčku. A toho můžete využít, pokud do něho chcete dostat i pohanku. Ta nemusí být na trhu dostupná jenom ve své klasické formě. Existuje také pohanková mouka, která vlastně není nic jiného, než rozemletou pohankou. Pokud ji koupíte, můžete si z ní samozřejmě upéct různé druhy pečiva. Jelikož jde o mouku, která je mnohem zdravější než klasická bílá, nezapomeňte na to, že i vaše výtvory by měly být dietní a zdravé. Možnosti použití jsou stejné, jako u klasické mouky. K ní stačí voda, vejce a pár dalších surovin.
Náhrada těstovin v polévce
I takto je možné pohanku využít. Výhodou je, že ji nepotřebujete tolik, stejně jako fakt, že ji polévka celkem zajímavě dochutí. Pokud hledáte dietní verzi klasického vývaru, je právě toto řešení tím, které vás nezklame. Navíc potěší i samotná příprava. Pohanku totiž můžete do polévky nasypat pár desítek minut před koncem vaření. Tak jí dodáte chuť a navíc si uvaříte pokrm v jednom hrnci.
Jako součást jakéhokoliv salátu
Je jedno, jaký konkrétní salát připravujete. Pohanka se pro svou celkem neutrální chuť hodí v podstatě do jakéhokoliv, který si chcete připravit. Stačí hrst této zdravé potraviny a uvidíte, že nejenom vzhledově a chuťově svůj salát vylepšíte, ale uvidíte i to, že konzumace pohanky nebude tak hrozná, když víte, jak ji připravit tím způsobem, aby vám chutnala.