Milujete čerstvé banány, ale ne vždy se vám podaří je včas sníst? Aby vám banány vydržely déle čerstvé, vyzkoušejte následují triky.
Skladování s ostatním ovocem
Všimli jste si toho, že když banány skladujete v míse společně s dalším ovocem, tak hnědnou mnohem rychleji? Rozhodně se vám to nezdá, protože se jedná o vědecky podložený fakt. Pokud jsou banány v kontaktu s ovocem, které vylučuje etylen, dochází k jejich rychlejšímu hnědnutí. Proto není vhodné skladovat banány v jedné dóze s jablky, hruškami, kiwi, broskvemi, melouny a avokády.
Speciální držák na banány
Ideální způsob skladování banánů je sice podivný, ale skutečně funguje. Na banány si totiž lze pořídit speciální držák, kam je pověsíte. Díky tomu nepřijdou banány do kontaktu s dalším ovocem a zbytečně se neotlačí.
Správná teplota
Rychlost dozrávání banánů ovlivňuje také prostředí, v němž je skladujete. Banány by rozhodně neměly být vystaveny přímým slunečním paprskům a teplu. Skladování v blízkosti sporáku a trouby je proto zcela nevhodné. Najděte jim nějaké tmavé a dobře odvětrané místo na lince.
Banány v alobalu a potravinářské fólii
Setkali jste se u někoho s metodou skladování banánů v alobalu? Pokud do alobalu zabalíte pouze jejich stopku, skutečně tím zpomalíte proces hnědnutí. Nevěříte? Tak si tento jednoduchých test doma vyzkoušejte. Kupte si dva trsy banánů třeba jen po dvou kusech. Jednomu zabalte stopku do alobalu, druhému ne a sledujte, které dva banány dozrají rychle. Pokud zrovna nemáte po ruce alobal, stejně dobře vám poslouží potravinářská fólie.
Lednice
Skladujete banány v lednici? Rozhodně se nejedná o to nejlepší místo, neboť při pobytu v chladu slupka banánů změní barvu a buď zešedne nebo zcela zčerná. Výjimku ovšem tvoří dozrálé banány, které nestihnete sníst a chcete jejich aktuální stav o dva až tři dny prodloužit. Nenechávejte je ovšem v lednici déle a co nejdříve je snězte, jinak přijdou o svou typickou chuť.
Mrazák
Poměrně kontroverzní možností je skladování banánů v mrazáku. Pokud to ale uděláte správně, budete mít banány určené ke konzumaci kdykoliv po ruce. Do mrazáku je ale nedávejte ve slupce. Místo toho je oloupejte, nakrájejte a následně je vyložte na pečící plech vyložený pečícím papírem. V tuto chvíli je na místě zdůraznění, že k správnému skladování banánů v mrazáku je potřeba poměrně hodně místa. V případě, že banány nakrájíte a vložíte do mrazáku v igelitovém sáčku, mohou se vám pomačkat. Do mrazáku je zároveň nutné banány uložit až ve chvíli, kdy jsou zralé. Mrazák totiž proces zrání banánů zcela zastaví.
Jak zabránit hnědnutí oloupaných banánů
Oloupali jste si banán a těšili se na to, jak ho sníte, ale zapomněli jste na něj? Nebo jste pekli banánový dezert a zbylo vám několik oloupaných banánů s kterými si nevíte rady a nemáte na ně chuť? Banány nevyhazujte, ale co nejdříve je pokapejte citronovou nebo ananasovou šťávou. Tím totiž zabráníte jejich zhnědnutí. Zatímco citronová šťávy dodá banánům mírně kyselou chuť, po té ananasové vám budou svou chutí připomínat oblíbený koktejl piña colada.
Který způsob skladování banánů se vám zamlouvá nejvíc a rozhodně ho vyzkoušíte? Pořídíte si speciální držák, na který trs banánů zavěsíte nebo snad vyzkoušíte virální trik s alobalem a potravinovou folií? Ať už se vydáte libovolnou cestou, uvědomte si, že banány je nejlepší jíst ve chvíli, kdy dozrají, protože tehdy je jejich chuť suverénně nejlepší. Samozřejmě platí, že čím jsou banány zralejší, tím jsou sladší.
Zdroj textu: www.allrecipes.com, www.marthastewart.com
Zdroj foto: www.unsplash.com