Léto je za dveřmi a spolu s ním i horké letní dny, kdy člověk mnohdy na jídlo nemá ani pomyšlení. Jenže i v této době je dobré myslet na zdravou a vyváženou stravu, která nám doplní tolik potřebnou energii. Inspirujte se receptem z čerstvého letního ovoce, který si bez obav připravíte na zahradě a zabere vám sotva pár minut.
Obsah článku
skrýt
Budete potřebovat:
- 2 čerstvé švestky (třešně),
- 2 čerstvé nektarinky (broskve nebo meruňky),
- ¼ šálku olivového oleje,
- 1 ½ šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru,
- 1 hrnek kuskusu,
- 2 jarní cibulky,
- 3 lžíce limetkové šťávy,
- 1 lžíci medu,
- ¼ lžičky soli a mletého pepře,
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru,
- 1 polévkou lžíci nasekané čerstvé máty,
- opečená dýňová semínka.
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve ovoce pořádně omyjte, vypeckujte a rozkrojte na poloviny.
- Rozřezané strany ovoce potřete olivovým olejem a položte na gril – pečte asi necelých 5 minut, dokud ovoce nezměkne a nechytne barvu.
- Jakmile je ovoce hotové, nakrájejte ho na kostky.
- Dále v hrnci přiveďte vývar k varu.
- Následně do vývaru vmíchejte kuskus společně s nakrájenou jarní cibulkou. Přikryjte pokličkou a nechte 5 minut odstát.
- Tu a tam kuskus promíchejte vidličkou.
- Aby byl pokrm famózní, připravte si zálivku. V míse smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, med, sůl a pepř.
- Všechny ingredience pořádně promíchejte, v tomto případě je ideální použít misku s víčkem nebo případně zavařovací sklenici, kterou víčkem zavřete a pořádně se zálivkou zatřesete.
- Nakonec smíchejte kuskus, grilované ovoce, nasekaný koriandr (je spousta lidí, kterým koriandr vadí, proto ho můžete nahradit jinou bylinkou, třeba bazalkou nebo tymiánem), mátu a všechno zalijte zálivkou.
- Pořádně promíchejte a na závěr zasypte opečenými dýňovými semínky (můžete také použít semínka slunečnicová).
Zdroj foto: pixabay.com