Při pohledu za okno na třepotající se větve v silném větru asi všichni oživujete vzpomínky na teplé a příjemné léto. Vyšších teplot se bohužel ještě dlouho nedočkáte, takže bude mnohem lepší zkusit se adaptovat na mrazivou zimu. K tomu vám skvěle pomůže klasická horká mrkvová polévka.
Jedním z důležitých článků je volba vhodné stravy, která by vás měla v zimních měsících nejenom zahřát, ale také dostatečně zasytit. V jakém lepším období si tedy připravit kvalitní hustou polévku z prvotřídních surovin?
Mrkvová polévka s trochou zázvoru
Jednou z nejoblíbenějších polévek na zimní večeře je mrkvová polévka obohacená trochou zázvoru, který podpoří váš imunitní systém. Na přípravu budete potřebovat pouze mrkev, cibuli, česnek, zázvor a kvalitní vývar. Dále si nachystejte olivový olej, menší limetku nebo pomeranč, petrželovou nať na ozdobení a trochu bílého jogurtu či smetany na doladění chuti.
Jak postupovat?
Samotný postup přípravy mrkvové polévky je velmi jednoduchý. Mrkev ostrouhejte, nakrájejte na kolečka, cibuli nasekejte na malé kousky a zázvor nastrouhejte nahrubo. Dalším krokem je orestování cibule na olivovém oleji, do nějž postupně přidejte i mrkev a česnek. Vzniklou směs zalijte zeleninovým vývarem a vařte do té doby, než budou kousky mrkve dostatečně měkké. V tuto chvíli je polévka takřka hotová, takže stačí vzít mixér a polévku rozmixovat do krému s hladkou konzistencí. Podle chuti dolaďte limetkou nebo citrónem.
Proč jíst v zimě polévky?
Ač se vám to může zdát divné, teplé a hutné polévky mají na lidský organismus v zimním období blahodárný vliv. Podvědomě totiž tělo touží po těžších jídlech se zahřívacím účinkem. Díky těmto potravinám dochází ke zrychlení metabolismu, trávení i krevního oběhu, takže teplé polévky v mrazivých dnech určitě nepodceňujte. Kromě samotné chuti si navíc vychutnáte i pocit teplého pokrmu v žaludku, který pomůže vašemu organismu v boji proti zimě.
Nevíte-li co si dát dneska k večeři, pak si zkuste uvařit třeba mrkvovou polévku se zázvorem. Její příprava není nijak složitá, takže si s tímto pokrmem poradí i méně zkušení kuchaři.
Zdroj foto: www.pixabay.com