Milujete zmrzlinu? Nejenom, že si pro ní můžete dojít do cukrárny nebo ke stánku, nebo že je možné pořídit si ji balenou v obchodech. Hitem může být i domácí zmrzlina. Výhodou je nejenom to, že bude mít přírodní složení bez chemie. Výhodou je zde také to, že vám bude dokonale chutnat. Vyzkoušejte ji i vy. Takto ji připravíte.
Mléčný základ
Nejlepší domácí zmrzlina by rozhodně měla mít kvalitní mléčná základ. Ten zajistí nejenom správnou konzistenci, ale i to, že zmrzlina bude na jazyku i dokonale hladká. Použít je možné řadu různých věcí, z nichž jako nejlepší se může jevit kombinace klasické a zakysané smetany. Nejde ale o možnost jedinou, protože při přípravě nejlepší domácí zmrzliny se dá i zajímavě experimentovat. A to tak, že jako mléčný základ je možné použít:
- Kvalitní bílý jogurt
- Tučnější tvaroh
- Mascarpone, řecký jogurt a podobné produkty
Ovoce podle chuti
Základ je tedy hotový. Nyní je třeba, aby nejlepší domácí zmrzlina získala i svou chuť. Co nesmí chybět? Je to rozhodně ovoce, protože to je pro osvěžení nejlepší volbou. Navíc jeho sladká chuť eliminuje nadměrné používání klasického cukru, čímž můžeme mluvit o tom, že je vyráběna zdravá zmrzlina.
Jaký druh ovoce se zvolí, je čistě jenom na vás. Hitem se může stát to lesní, jako třeba maliny a borůvky. Lákadlem ale mohou být i jahody, nebo exotický banán. Možné je vytvořit jak zmrzlinu jedno druhovou, tak i směs.
Důkladné rozmixování a míchání
Hlavní složky jsou připraveny a tak může dojít k tomu, že se propojí. Nejprve je třeba důkladně rozmixovat veškeré ovoce, to v domácím mixéru. Jakmile má hladkou konzistenci, je možné ho přelít do mísy s mléčným základem. Vše je třeba důkladně, ale šetrně promíchat. V tuto chvíli zmrzlinu ochutnejte a v případě potřeby přislaďte. K tomu nemusí být použitý nutně jenom cukr, jelikož hodit se může třeba i kvalitní květový med.
Zmrzlina musí zmrznout
Základ pro nejlepší domácí zmrzlinu je hotový. Nyní je třeba realizovat nejdůležitější technologický postup. Nechat zmrzlinu zmrznout. Pokud máte takzvaný zmrzlinovač, máte vyhráno. Směs do něho nalijete, zapnete požadovaný program a čekáte na výsledek. Pokud nemáte, je samozřejmě možné dát vytvořenou směs zatuhnout do mrazáku.
Pokud jde o správný technologický postup, mělo by být zajištěno pravidelné míchání během snižování teploty. To proto, že dojde k eliminaci zamrzání vodních krystalů, které změní výslednou konzistenci. O tento postup se postará samotný zmrzlinovač – pokud ho máte. Pokud ne, doporučujeme každých 15 minut otevřít mrazák, směsí rychle zamíchat a opět zavřít. Není to nejjednodušší, ale uvidíte sami, že na výslednou chuť a hlavně jemnost to bude mít obrovský vliv. Jakmile už míchání nebude možné, nechte pár hodin tuhnout.