Mnozí z vás jistě znají palačinky jenom ve své sladké verzi. Existuje ale také verze, která je slaná. Jsou to palačinky se špenátem. Na ně už se nepohlíží jako na dezert, ale mohou posloužit jako zajímavý předkrm, stejně jako se mohou stát i celkem dobrým hlavním jídlem. Jak si je uvařit?
Nejprve palačinky
Těsto, které se bude připravovat, je velmi jednoduché. Důležité je zachovat spíše jeho krémovou a táhlou konzistenci. Nesmí být ani příliš husté, ani příliš řídké. Mezi základní složky daného těsta patří:
- mléko,
- hladká mouka,
- vejce.
Dále se do těsta doporučuje dát také špetka soli, a také lžička perlivé vody. Je to proto, aby bylo těsto vzdušnější. Následně stačí vše promíchat a příprava již může začít. V některých receptech je doporučováno nechat těsto krátce odležet. Není to ale nezbytně nutné a tak je možné začít s přípravou hned.
Na rozpálené pánvi
Na tu je vhodné dát trochu tuku, ideálně potom kvalitního oleje. Následně se v tenké vrstvě těsto nalije na pánev a nechá se opékat. Je to poměrně rychlý postup a tak je třeba hlídat spodní stranu. Následně se palačinka otočí a připraví se také z druhé strany. Jakmile je definitivně hotová, může se dát na talíř a je možní připravit druhou, třetí, až tu poslední. Pozor hlavně na to, aby měla pánev stále dopovídající, ideálně vyšší teplotu. Stejně tak je třeba hledět i na to, aby nebyla suchá a vždy na ní byla alespoň trocha oleje. Máslo příliš nedoporučujeme, a to z toho důvodu, že se palačinky připravují při vyšších teplotách.
Příprava špenátu
Ten je ideální koupit v mražené podobě, jelikož jedině tak je jeho použití nejrychlejší a také nejjednodušší. A jak na to? Stačí jenom v hrnci rozehřát trochu másla a přidat najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zhnědne, přisype se trochu mouky, zamíchá a následně se vloží již rozmrazený špenát. Ten se nechá chvíli provařit, a to i proto, aby ho mouka zahustila. Následně už ho stačí jenom snadno dochutit. K tomu může být použitý sůl a pepř, stejně jako doporučíme také utřený stroužek česneku, který se ke špenátu velmi dobře hodí.
Pozor na celkovou konzistenci špenátu. Jelikož může pustit vodu, je třeba, aby byla spíše hutnější. Pokud je vody stále hodně, je možné ho buď zahustit moukou, nebo jedním vajíčkem, stejně jako je možné také nechat ho povařit déle, aby se voda vypařila.
Servírování je snadné
Je to stejné, jako sladká verze. I palačinky se špenátem je vhodné servírovat tak, jako klasiku. Špenát se nanese na samotnou palačinku a ta se následně může zarolovat, nebo se může přehnout. Takto už stačí vložit na talíř a je hotovo. Výhodou tohoto jídla je také to, že se nemusí konzumovat nutně jenom teplé, ale palačinky plněné špenátem velmi dobře a zajímavě chutnají také ve studené podobě.