I když je stále ještě letní čas, pomalu se začíná ochlazovat. Občas se objeví nějaké ty sychravé a studené dny. Pokud stále ještě vyrážíte na výlety a nevadí vám ani sychravé počasí, budou se vám, po návratu domů, jistě hodit pokrmy, které vás zahřejí. Můžete si je připravit i předem a po návratu domů je stačí pouze ohřát.
Začněte snídaní
Nejen horký čaj zahřeje. Připravte si třeba ovesnou kaši s jablky a skořicí. Ovesné vločky můžete nahradit jáhlami nebo pohankou. Kaši doplňte o semínka nebo ořechy.
Není nad kvalitní polévku
Ideální volbou je kvalitní hovězí vývar se zeleninou a ovesnými vločkami. Kromě toho, že vločky patří mezi potraviny „zahřívací“, nabízejí našemu tělu také vlákninu, minerály a vitamíny. Základ dodá polévce kvalitní hovězí maso. Výběr zeleniny záleží na vás, v polévce by se však měla objevit zelenina kořenová (mrkev, celer, petržel), dále pak cibule a česnek. Směs můžete doplnit o řapíkatý celer, zelené fazolky, kousek květáku či brokolice a v závěru pak přidat čerstvou petrželku nebo koriandr, který dodá originální příchuť. Přidejte sůl a můžete nasypat špetku kurkumy nebo trochu sušené kořenové zeleniny.
Hlavní pokrmy
Kromě ovesných vloček mají „zahřívací“ vlastnosti také jáhly nebo pohanka. Ze zeleniny to je pak růžičková kapusta, červená řepa a do dalších produktů, které můžete využít pro přípravu kvalitního oběda, patří luštěniny, vejce, tučnější druhy ryb a masa, ořechy, semínka, sušené druhy ovoce a k dochucení můžete použít skořici, hřebíček, zázvor, kurkumu, směs kari koření nebo pepř. Také tepelná úprava hraje svoji roli. Přednost dejte pečení, dušení nebo zdravému vaření v páře. Pokud si nebudete vědět rady, zkuste zavzpomínat na to, co vám připravovaly na stůl vaše babičky. Vždy to byly potraviny sezónní. Nebojte se kombinovat a zkoušet.