Houby jsou v české kuchyni poměrně známou a také oblíbenou surovinou. Proto se podíváme na recept, kterým je polévka z hlívy ústřičné. Jejím unikátem je to, že je podobná, jako známá dršťková polévka. Jenou zde jsou ony dršťky nahrazeny právě touto oblíbenou houbou.
Jaké suroviny jsou potřeba?
Začít musíme seznamem surovin, kde je vcelku pochopitelné, že základem bude dostatečné množství právě hlívy ústřičné. Tu už není problém snadno nakoupit, a dá se říci, že téměř v každém supermarketu. Dále je třeba připravit si také:
- Česnek
- Majoránku
- Mletou papriku
Potom je to už jenom olej nebo sádlo na první zarestování, stejně jako by to měl být vývar. Buď může být domácí, nebo je pochopitelně možné jako alternativu použít dnes tolik známou a stále více využívanou kostku – bujón.
Orestujeme houby
Hlíva by měla být nejenom důkladně omytá, ale měla by být také osušená. Potom přichází pravý čas nakrájet ji na kousky. Ty by měly být nejlépe v podobě proužků – tedy podobně, jako když se vaří dršťková polévka. Jakmile jsou připraveny, stačí rozehřát sádlo nebo olej a houbu zde orestovat. Správným postupem je prudké a intenzivní restování, spíše po kratší dobu. Uvolní se všechny vůně a houba lehce změkne. To je pravá chvíle pro další pokračování.
Paprika, majoránka, česnek
Nyní přichází chvíle, kdy se přidává důležité koření. Nejprve je to červená paprika – sladká i pálivá, podle chuti každého jedince. Důležité je papriku lehce zarestovat, ale rozhodně ne moc, aby nedošlo k tomu, že bude hořká. Následně je třeba k paprice přidat i lisovaný česnek, který může také při dlouhodobém restování zhořknout, na závěr se už jenom přidává majoránka. Několikrát promíchejte a zalijte teplým vývarem.
Vařte zhruba 10 minut
Jakmile se polévka začne vařit, čeká se zhruba 10 minut. Tato doba by vzhledem k tomu, že je houba celkem měkká, měla dokonale stačit k tomu, aby byla polévka hotová. Ideální je ochutnat, jelikož správný stav polévky je ten, že je houba dokonale měkká. Na závěr je pochopitelně třeba polévku také dostatečně zahustit. Možností je několik.
Ta nejjednodušší je spojena s použitím kupované hotové jíšky, kdy ji stačí nasypat do hrnce, chvíli provařit a polévka je dokonale hustá. Druhá možnost je spojena s promícháním mouky a čisté vody, na tužší tekutinu, která se následně nalije do polévky a také se nechá chvíli provařit. Nejnáročnější, ale pokud jde o chuť nejlepší způsob, je příprava domácí jíšky. Rozpustí se máslo, k němu se přidá mouka a ta se postupně restuje až do tmavší podoby. Následně se lehce vmíchá do polévky, kterou dokonale zahustí. Opět chvíli provařte, stáhněte z ohně, nechtě pár minut odstát a můžete servírovat. Polévka z hlívy ústřičné, tedy v podstatě vegetariánská dršťková polévka je kompletně hotova.