Jsou plodiny, které nejsou v našich kuchyních používány zase tak často, což jen poměrně velká škoda. Mezi jedny z nich patří batáty. Ty lze charakterizovat jako červené brambory, které mají velmi podobnou konzistenci. Jaké jsou hlavní důvody, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku a pravidelně je používat? Podívejme se na jejich hlavní přehled.
Zajímavě chutnají
Chuť je rozhodně prvním důvodem, proč se jich nebát. Jak bylo zmíněno, jsou velmi podobné bramborám. Jenom s tím rozdílem, že chutnají lehce nasládle. Pokud tedy již máte dost běžných brambor a hledáte něco zajímavějšího, rozhodně se batátů nebojte. Uvidíte, že vás ohromí.
Příprava je snadná
Opět je třeba zmínit podobnost s bramborem. Z toho následně jasně vychází, že se nemusíte obávat jakékoliv náročné přípravy. Dokonce můžeme říci, že je to přesně naopak. Pokud umíte připravit brambory, zvládnete i batát. Mezi hlavní a oblíbené varianty úpravy rozhodně patří tato trojice:
- klasické vaření,
- pečení v troubě,
- příprava pyré.
Seženete je ve většině obchodů
Pokud vezmeme v potaz větší obchody ve formě supermarketů, tak je zde v regálech s ovocem a zeleninou rozhodně bez potíží najdete. Není to ale jediná možnost, jak je mít k dispozici. Podívejte se, jak na pěstování batátů a zjistěte, že není jakýkoliv problém si je vypěstovat svépomocí, třeba na své vlastní zahradě. Jedná se o poměrně nenáročnou plodinu, která je určena do našich klimatických podmínek. Navíc oproti koupi máte jistotu, že budou mnohdy jak zdravější, tak budou samozřejmě také podstatně chutnější.
Prospějete svému tělu
I to je důvod, proč se jich nebát a zařadit je do svého jídelníčku. Obsahují totiž řadu prospěšných látek. Hlavní složení je spojeno s vodou, škroby a cukry. To dále doplňuje široká škála vitamínů, jako je A, stejně jako B, osvědčený vitamin C, nebo i E. K tomu všemu musíme přidat i pro trávení důležitou vlákninu, nebo pro lidskou krev důležité železo. Ideální kombinace pro lidské zdraví.