Milujete kokos a sladké? Upečte si lahodné domácí kokosové sušenky, na kterých si zaručeně pochutná celá rodina. Aby se vám základní recept brzy neomrzel, přinášíme vám několik jeho obměň, které rozhodně zaujmou. Zvolíte si variantu s čokoládou, vanilkou či snad s chia semínky?
Suroviny
Co budete pro přípravu domácích kokosových sušenek potřebovat? Připravte si následující suroviny:
- 200 g změklého másla
- 1 a půl hrnku hladké mouky
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
Tento základní recept si samozřejmě můžete upravit podle svého. Hladkou mouku lze vyměnit za kokosovou. Místo krupicového cukru lze sáhnout po třtinovém či kokosovém a do receptu lze přidat také několik lžiček kakaa na vaření, aby kokosky získaly hnědou barvu.
Postup přípravy
- Veškeré suroviny nasypte do mísy, smíchejte a následně vypracujte v hladké těsto. Jeho správnou strukturu poznáte podle toho, že nebude lepivé, ale naopak se s ním bude dát snadno pracovat.
- Z těsta můžete vyválet plát, z kterého budete následně s pomocí tvořítek vykrajovat požadované tvary. Pokud ale máte málo času či trpělivosti, lze z těsta rovnou vytvářet kuličky, které s pomocí vidličky zploštíte, podobně jako při přípravě italských gnocchů, a rovnou vyskládáte na pečícím papírem vystlaný plech.
- Než plech s kokosovými sušenkami vložíte do troubu, nechte ji vyhřát na 160 °C.
- Sušenky pečte po dobu cca 20 minut a během pečení je pravidelně kontrolujte, aby se vám nespálily. Čím menší tvary budete péct, tím bude čas potřebný k jejich řádnému pečení kratší.
- Po vyndání sušenek z trouby je nechte pořádně vychladnout.
- Nejlépe si je vychutnáte s hrnkem kávy, mléka či kakaa.
Kokosové sušenky s čokoládou
Po vychladnutí můžete kokosové sušenky rovnou konzumovat, ale také pokračovat v jejich úpravě. Co takhle si je ozvláštnit čokoládovou polevou? Připravite si klasickou lesklou polevu z čokolády na vaření smíchané s máslem a sušenky v ní následně namáčejte nebo ji na ně jednoduše nalijte či je polevou pocákejte pomocí lžíce. Výtečně chutnají také sušenky namáčené v bílé čokoládě.
Čím můžete kokosové sušenky ozvláštnit?
Kromě základního receptu můžete do těsta přidat i některé z následujících surovin:
- vanilkové aroma
- vanilkový lusk
- pomerančové aroma
- nastrouhané oříšky
- perníkové koření
- skořici
- kardamom
- kousky čokolády
- chia semínka
Vánoční kokosové sušenky
Kokosové sušenky nesmí chybět v některých českých domácnostech ani o Vánocích. Takzvané kokosky se totiž řadí k oblíbeným druhům vánočního cukroví. Pokud se nechcete pouštět do tradičních kokosek, můžete místo toho vyzkoušet recept na kokosové sušenky a obohatit ho o perníkové koření. Uvidíte, že při jejich pečení se celým vaším domovem ponese vánoční vůně. Sušenky s kokosem ale přijdou vhod i tehdy, kdy chcete milým dárkem vlastní výroby potěšit někoho, kdo má rád sladké. S láskou upečené sušenky stačí naaranžovat do ozdobné průhledné dózy, ozdobit mašlí a dárek je na světě.
Naše tipy
Chcete-li si s přípravou kokosových sušenek skutečně pohrát, můžete si těsto rozdělit do několika hromádek a každou obarvit jiným barvivem. K získání hnědé barvy vám postačí kakao, jednu hromádku můžete nechat tak jak je a další obarvit například červeným, oranžovým a zeleným barvivem.
Kouzlo domácích kokosových sušenek spočívá v jejich lahodné chuti i snadné přípravě. Z pár surovin vytvoříte křupavé sušenky, které potěší každého milovníka kokosu. Čokoholici by si je rozhodně měli namočit v čokoládě, aby byl požitek z jejich konzumace skutečně co nejlepší. Jakmile vás základní recept začne nudit, nebojte se ho ozvláštnit o vaše oblíbené suroviny.
Zdroj foto: www.freepik.com