Kdo by nemiloval nadýchaný piškot doplněný o tvaroh, ovoce, marmeládu či třeba čokoládovou polevu? Přestože je základní recept na piškotové těsto snadný a řadí se k těm vůbec nejzákladnějším, je důležité dodržovat několik doporučení, aby byl výsledkem nadýchaný a vláčný korpus.
Základní recept na piškotové těsto
K přípravě základního piškotového těsta budete potřebovat:
- vejce
- krupicový cukr
- hladkou mouku
Co se množství surovin týče, vždy vycházejte z následujícího poměru: na jedno vejce připadá 40 gramů cukru a 40 gramů hladké mouky. Množství surovin si tak vždy vypočítejte podle velikosti formy a také podle toho, zda se chystáte péct vysoký dort, který budete rozkrajovat a plnit marmeládou, tvarohem či třeba mascarpone, nebo zda budete připravovat roládu či jiný moučník.
Postup přípravy
Aby vám piškotový korpus v troubě hezky naběhl, řiďte se při jeho přípravě následujícím postupem.
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky.
- Následně přidejte k bílkům cukr a vyšlehejte do tuhého a lesklého sněhu.
- Po jednom přidávejte do sněhu žloutky a opatrně míchejte.
- Nakonec přisypejte pomalu mouku a vše pečlivě zamíchejte.
- Chcete-li aby bylo výsledný korpus skutečně nadýchaný, přidejte do těsta také špetku kypřícího prášku.
- V případě, že chcete, aby byl korpus hnědý, přidejte také kakao.
- Těsto vylijte do vytřené a vysypané formy, uhlaďte stěrkou a pečte v troubě předehřáté na 160 °C.
- V troubě se bude piškot péct přibližně 40 minut. Korpus je hotový ve chvíli, kdy zrůžoví a po propíchnutí špejlí nelepí.
- Po vyndání z trouby nechte korpus vychladnout.
Tipy a triky pro nadýchaný piškot na plech
Dodrželi jste pečlivě celý postup, ale výsledkem je propadlý dort, který je místy nedopečený, ale na krajích naopak spálený? I základní piškotový recept vás může potrápit. Aby příště vše dopadlo na výbornou, máme pro vás pár tipů a triků, jak vždy upéct dokonale nadýcháný piškot na plechu.
- Všechny ingredience musejí mít stejnou teplotu.
- Aby se vám povedlo bílky s cukrem vyšlehat do tuhé pěny, nesmí se vám k bílkům dostat ani kapka žloutku a k šlehání je nutné použít dokonale čistou metličku.
- Chcete-li aby byl piškot šťavnatý, přidejte do těsta kapku oleje.
- O příjemné zvýraznění chuti piškotu se postará citronová kůra, pomerančové či vanilkové aroma.
- Aby byl piškot vláčný a jemný, mouku před přidáním prosejte.
- Čím kvalitnější vejce pro přípravu piškotového těsta použijete, tím výraznější bude mít korpus barvu.
- Aby se vám během pečení korpus nepropadl, neotvírejte dvířka trouby příliš brzy. Pokud je od pohledu zřejmé, že těsto ještě není upečené, s otvíráním dvířek počkejte. Nejčastěji se doporučuje otevřít dveře od trouby až 10 minut před uběhnutím doporučené doby pečení.
K čemu využít piškotový korpus
Piškotový korpus máte hotový a nyní přemýšlíte, s čím a jak ho vlastně budete podávat? Máme pro vás pár tipů:
- Kakaový korpus můžete využít jako základ luxusního čokoládového dortu.
- Klasický piškot můžete podávat také s tvarohem a čerstvým ovocem navrchu.
- Za vyzkoušení stojí také piškot s jablky, skořicí a karamelem.
- Výborný je piškot, který srolujete a připravíte z něj lahodnou roládu. Čím více si pohrajete s náplní, tím nápaditější bude roláda na řezu.
Naučte se doma připravovat to nejlepší piškotové těsto na plech a následně ho využijte k přípravě klasického dortu s tvarohem či mascarpone a čerstvým ovocem, rozdělte ho na víc plátů a připravte si několikapatrový dort nebo si těsto srolujte a naplňte podle chuti a podávejte jako domácí roládu. Piškot na plech se řadí k úplným cukrářským základům. Pokud je pečení vaší vášní, naučte piškotový korpus připravovat na jedničku.
Zdroj foto: www.freepik.com