Italský národní pokrm, který si pochopitelně můžete připravit i doma, ve své troubě. Jenom je třeba znát naprostý základ, kterým je recept na vynikající těsto na pizzu. Jak na něj? Poradíme vám!
Základem je mouka
Jak za chvíli zjistíte, recept na vynikající těsto na pizzu rozhodně není složitý. To, co budete potřebovat primárně, je správná mouka. Doporučujeme vybírat skutečně jenom kvalitu, protože jedině tak nešlápnete vedle. Základem je mouka hladká. Dnes už není problém koupit i takové mouky, které jsou dovezeny přímo z Itálie, a to pod označením mouka na pizzu.
Co dále je potřeba?
Hlavní surovinu jsme zmínili, jsou ale třeba i další. Pokud mluvíme o přípravě těsta na 4 pizzy, je třeba 550 gramů hladké mouky, ke které se následně přidá půl kostky droždí, což je asi 20 gramů. Dále je třeba půl lžičky cukru krystal, dále jedna lžička soli a k tomu kvalitní olivový olej. Toho zhruba 5 polévkových lžic. Určitě s ním nijak nešetřete. Chybu také neuděláte, když zvolíte ten ochucený – třeba bazalkou. Takto vypadá recept na vynikající těsto na pizzu, se kterým nešlápnete vedle. A co na závěr? 250 mililitrů vlažné vody a 50 mililitrů vlažného mléka.
Příprava kvásku
Nejprve je třeba připravit si takzvaný kvásek. K tomu je zapotřebí 50 mililitrů vlažného mléka, které se nalije do misky. K mléku se rozdrobí veškeré droždí a vše se zasype cukrem. Lehce promíchejte a základ na kvásek je připravený. Mísu můžete přikrýt utěrkou a dát na teplé místo – ideálně na topení. Čekejte, až kvásek vzejde – jednoduše začne hmota růst.
Míchání těsta
Jakmile je kvásek, už stačí postupně přidat všechny ostatní ingredience a postupně vypracovat těsto. Není lepší ho způsobu, než používat vlastní ruce, jelikož žádný kuchyňský robot takovou sílu jednoduše nemá. Těsto je třeba skutečně velmi důkladně propracovat, aby bylo jemné a aby se dobře táhlo, ale nelepilo. Správné konzistence docílíte možnou úpravou poměru mouky a vody. Jakmile je těsto připraveno, můžete z něho vytvořit bochánek, který umístíte na vál a přikryjete utěrkou. Následně necháte ještě asi hodinu odpočinout. Těsto dokonale nakyne, což poznáte tak, že by mělo mít zhruba dvojnásobný objem.
Příprava pizzy
Těsto jako takové je hotovou. Tím ale recept na to nejlepší stále ještě nekončí, protože pro dokonalost těsta je důležitý i následný postup. Je chybou válet ho a vytvářet tak požadovaný tvar. Tím zcela ztratí svou vzdušnost, což se na chuti pizzy rozhodně podepíše. Vhodné je vypracovat ho na válu nejprve pomocí rukou a prstů, a to tak, že ho roztáhnete do stran. Potom je vhodné vytvářet jeho tvar tak, že těsto bude spíše ve vzduchu, než na válu. Kdo umí házet a točit, ten s tímto postupem udělá chybu. Pamatujte, že lépe uděláte, když těsto bude vzdušné, s nedokonalým tvarem, než na první pohled dokonalé, ale ve skutečnosti až příliš uplácané a také pochopitelně zcela tuhé.