Řešíte stále, že nevíte, co uvařit? Máte nazbyt zeleninu, kterou potřebujete zpracovat? Uvařte si krémovou polévku. Jedná se o jednoduché recepty, které nezaberou příliš času. Jediné, co potřebujete, je tyčový mixer a zelenina. Podívejme se ne nejlepší krémové polévky.
Proč zařadit do jídelníčku zeleninové krémy?
Pokud nemáte rádi složité vaření, které trvá dlouho, tak zeleninové husté polévky jsou přímo pro vás. Vaření je totiž snadná, rychlá a hlavně levná. Ideální jídlo pro lidi s malým finančním rozpočtem, studenty či nenáročné lidi. Další výhodou je, že spotřebujete veškeré suroviny, které máte doma. Můžete například udělat zeleninový krém, do kterého dáte všechnu zeleninu nehledě na druhu.
Zelenina má velmi pozitivní vliv na zdraví. Má vysokou hladinu vlákniny, vitamínů i minerálů. Především vláknina má blahodárný vliv na trávení. Nejenže dodává pocit sytosti, ale také napomáhá při správné peristaltice střev.
Každý druh zeleniny má jiné benefity
- Dýně je například plná vitamínu A i E a obsahuje i vysokou hladinu draslíku. Napomáhá udržovat správné hodnoty krevního tlaku.
- Květák snižuje pravděpodobnost vzniku zánětů, snižuje riziko rakoviny, srdečního onemocnění nebo i disfunkcí mozku. Také vlivy na zdraví díky obsahu vitaminů C, K, E a vitamíny skupiny B.
- Už dlouho je známo, že česnek je velice léčivý. Posiluje imunitu, jedná se o přírodní antibiotikum, chrání před vznikem rakoviny. Obsahuje široké množství minerálů i vitamínu, např. hořčík, draslík, vápník, selen, sodík, a vitamíny C, B a D.
Dýňová polévka
Když je řeč o krémových polévkách, dýňová je základ. Mezi lidmi je velice populární. Proč? Je to jednoduché. Polévka z dýně je jemná, hustá, ale dokonale zasytí. Ideální jídlo při prochladnutí, krásně zahřeje. A ta lákavá barva. V dnešní době neexistuje podzimní období bez dýňové polévky.
Suroviny
- 2lžíce olivového oleje,
- 2 cibule,
- 1kg dýně Hokkaidó,
- 700 ml zeleninového vývaru,
- 150g smetany na vaření,
- sůl a pepř,
- dýňová semínka (na ozdobu).
Postup přípravy
- Na oleji osmažte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.
- K ní přidejte oloupanou, na kostky nakrájenou dýni a asi 10 minut restujte.
- Následně zalijte vývarem, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu.
- Vařte do té doby, dokud dýně nebude měkká.
- Nakonec přilijte smetanu, krátce povařte a rozmixujte.
- Servírujte s posypanými dýňovými semínky.
- Pro lepší chuť je opražte nasucho na pánvi.
Žampionová polévka
Tato polévka se již netěší takové popularitě, jako ta předchozí, protože ne každý je milovník hub. Žampionová krémová polévka je ale stále nestárnoucí klasika. Je snadné si ji připravit po celý rok. Je snadná a rychlá jako každé polévka tohoto druhu.
Suroviny
- 2 lžíce másla,
- 400 g čerstvých žampionů,
- 1 cibule,
- 2 lžíce mouky,
- sůl a pepř,
- 700 ml kuřecího vývaru,
- 100 ml smetany na vaření,
- Tymián.
Postup přípravy
- Přípravu polévky začněte očištěním žampionů, následně je rozkrájejte na malé kousky. Pouze jeden nakrájejte na plátky.
- V hrnci osmažte cibuli na oleji, přidejte žampiony.
- Osolte, přidejte i špetku tymiánu.
- Houby duste tak dlouho, dokud nepustí vodu.
- Směs zapražte moukou a několik minut opékejte a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu, který udržte na mírném plamenu po dobu 15 minut.
- Na závěr přilijte smetanu a provařte. Rozmixujte a ochuťte solí a pepřem.
- Plátky žampionu osmažte dozlatova.
- Servírujte ozdobené tymiánem a plátky žampionů.
Hrášková polévka
Velmi populární krémová polévka, která svou barvou přímo vybízí ke konzumaci. Běžně se připravuje z mraženého hrášku. Jedná se o ztělesnění čerstvosti i svěžesti díky krásně zelené barvě. Nejlepší je s osmaženými krutonu z pečiva.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 cibule,
- 400 g mraženého hrášku,
- 2 stroužky česneku,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- sůl a pepř.
Postup přípravy
- Na oleji osmažte cibuli.
- Přidejte hrášek, česnek nakrájeni nadrobno a orestujte.
- Přilijte vývar a vařte na mírném plamenu po dobu 15 minut.
- Po odstavení rozmixujte a ochuťte pepřem a solí.
- Dozdobit můžete krutony, bazalkou nebo pažitkou.
Jaká je ta vaše oblíbená?
zdroj foto: www.freepik.com