Mšice mohou napadat celou řadu rostlin. Zda na těch vašich jsou, to lze poznat poměrně jednoduše. Jak konkrétně? Primárně podle toho, že se v okolí rostlin drží mravenci, kteří právě existenci mšicí vyhledávají. Druhé poznávací znamení přijde na řadu ve chvíli, kdy otočíte listy. Pokud na nich uvidíte velmi drobné živočichy, jedná se o mšice. A v tuto chvíli vám přijde vhod návod, jak vyrobit postřik na mšice bez chemie. A to abyste je bez problémů eliminovali. A to tak, že daný postřik následně aplikujete na každou rostlinu. Jak přesně? Snadno.
- Na spodní stranu všech listů.
- Několikrát během dne.
- Po dobu alespoň tří dní.
Kupte si tabák
Ano, je to skutečně tabák, který je základem pro vyrobení postřiku právě proti mšicím. Pro tuto surovinu tedy zamiřte hlavně do trafiky. Je jedno, o jaký konkrétní typ se jedná, nebo o jakou jde značku. Kupte jednoduše ten nejlevnější, který je k dispozici. Tím získáte základní surovinu k výrobě.
Pokud tabák nemají, je možné improvizovat. A to pochopitelně tím způsobem, že koupíte krabičku cigaret. A tabák z nich jednoduše použijete. Je to sice pracné a komplikované, ale pokud není jiná možnost, lze jít i touto cestou.
Přidejte vodu a začněte ohřívat
Jakmile máte tabák, je třeba ho nasypat do hrnce a následně už stačí jenom přilít vodu. Cílem je nalít tolik vody, aby byl veškerý tabák potopený. Obvykle se doporučuje zhruba pětinásobek hmotnosti proti tabáku. Pamatujte, že čím méně vody, tím silnější následný přípravek na mšice bude. Jakmile je voda a tabák v hrnci, již se můžete pustit do samotného ohřívání. A to velmi pozvolna, jelikož vaším cílem by mělo být hlavně to, aby došlo k postupnému louhování v dané vodě. Tedy aby tabák pustil všechny své látky, ale i svou vůni.
Vařte několik desítek minut
Jakmile je voda ohřátá a přichází k varu, tak zmírněte plamen. Vaším cílem rozhodně není prudké vaření, ale rozhodně velmi pozvolné a pomalé probublávání. Právě takto nechte celý odvar vařit, a to zhruba 20 – 30 minut. Můžete pomocí vaření i snadno zredukovat vodu, pokud jste jí dali více.
Dobrým naším tipem je pustit digestoř na plný výkon, stejně jako je naším dobrým tipem i otevřít okno. Pachy, které budou během vaření vznikat, jsou poměrně silné a rozhodně nemusí být pro každého zcela příjemné. Jestliže máte možnost vařit venku, doporučujeme to.
Nechte vychladnout, přeceďte a použijte
Jakmile máte uvařeno, už stačí jenom poslední krok. A to takový, že necháte vystydnout danou směs na pokojovou teplotu. Následným krokem je nutnost tento vývar přecedit. Pokud využíváte větší kusy tabáku, plně postačí cedník. Pokud to jsou ale kusy tabáku spíše menší, je lepší volbou pláténko. Až bude výluh studený zcela, je možné ho přelít do rozprašovače a použít.