V žádném případě nemůže být pochyb o tom, že trendem současné gastronomie je používání sezónních a pokud možno lokálních surovin, z nichž lze připravit vynikající pokrmy.
Bohužel většina lidí dnes bojuje s nedostatkem času, takže jim v nastalém shonu nezbývá čas na uvaření dobrých jídel. Mnoho z vás však určitě netuší, že se dají skvělé pokrmy připravit z podzimních surovin během několika málo minut. O která jídla se jedná?
Masové koule s pečenou dýní a pyré z petržele
Typickou podzimní surovinou je dýně, kterou můžete použít nejenom na vydlabání před Halloweenem nebo na polévku, ale také na vynikající večeři. Dýně je navíc skvělým zdrojem energie. Vyzkoušejte její kombinaci s kuličkami z vepřového nebo hovězího masa, které jednoduše připravíte společně s dýní v troubě. Tu není třeba nijak loupat, bohatě postačí její omytí a pokrájení na menší kousky. Čas během pečení masa a dýně pak využijte na přípravu vynikajícího pyré z petržele.
Mačkané brambory
Další typickou podzimní surovinou jsou brambory, které se ovšem běžně konzumují po celý rok. Na podzim ovšem máte jedinečnou příležitost ochutnat čerstvé brambory, z nichž si připravte jedinečný recept. Mačkané brambory se slaninou a volským okem zvládne uvařit každý z vás, a navíc v kuchyni nestrávíte mnoho času. Zachutná-li vám tento pokrm, můžete jej časem vylepšit například parmazánem nebo fetou či dokonce slovenskou brynzou.
Polévka z červené čočky
Po náročném sychravém dni určitě oceníte teplou večeři, jejíž příprava nebude trvat zbytečně dlouho. Skvělým pokrmem je v tomto ohledu polévka z červené čočky s přidanými rajčaty. Červená čočka je lépe stravitelná, a navíc ji před uvařením nemusíte namáčet. Do hrnce s vodou dejte čočku, rajčata, cibuli a česnek. Nezapomeňte přidat hřejivé koření v podobě zázvoru a římského kmínu. Před naservírováním ještě dochuťte solí, pepřem a kapkou citrónové šťávy.
Přípravou uvedených jídel nestrávíte více jak 30 minut, takže se hodí do harmonogramu náročného dne, a navíc při jejich přípravě využijete chutné podzimní suroviny.
Zdroj foto: www.pixabay.com